Conducerea / Contact / Echipa / Editura / Fil. Craiova USR     








Comunicat de presă

        

Membrii Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România (USR) şi-au ales o nouă conducere în urma desfăşurării Adunării Generale, eveniment cuprins în Calendarul alegerilor din anul 2023. În cadrul alegerilor organizate pentru conducerea Uniunii Scriitorilor din România s-a desfăşurat şi votul în Filiala Craiova pentru alegerea Preşedintelui, în cursă fiind înscrişi Nicolae Manolescu, actualul preşedinte în funcţie, precum şi scriitorul Doru Ciucescu.

La evenimentul desfăşurat în sala de conferinţe a Muzeului Olteniei, miercuri 22.03.2023, au participat un număr de 75 de membri din cei 122 de scriitori înscrişi în evidenţele Filialei Craiova. Scriitorul Mihai Firică a fost ales în funcţia de preşedinte al Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România pentru mandatul 2023-2028, întrunind un număr de 64 de voturi din cele 74 exprimate. Totodată, Mihai Firică va face parte din Consiliul Uniunii Scriitorilor din România conform Statutului USR.

În viitorul Comitet de Conducere al Filialei Craiova a USR au fost aleşi Florian Copcea, Spiridon Popescu, Constantin Pădureanu, Mihaela Albu şi Ionel Buşe (în cazul ultimilor doi având loc un balotaj, fapt care va genera o rotaţie la jumătatea mandatului). Supleanţi au fost desemnaţi, în ordinea numărului de voturi obţinute, Dan Ionescu, Viorel Mirea, Petrişor Militaru, Marius Ghica şi Ileana Roman.

Din partea conducerii Uniunii Scriitorilor din România au fost prezenţi Varujan Vosganian, prim-vicepreşedinte, Horia Gârbea, director de imagine, Răzvan Voncu, director de programe externe, precum şi Cristian Pătrăşconiu, preşedintele Comisiei de numărătoare a voturilor exprimate în alegerile din 2023. Scriitorul Doru Ciucescu, în calitate de candidat la Preşedinţia USR, a fost prezent pentru a-şi expune programul de candidatură. Ioan Lascu, preşedinte în exerciţiu al Filialei Craiova, şi-a prezentat Raportul final de activitate, manifestându-şi opţiunea de a nu mai candida pentru un nou mandat. Scriitorii prezenţi au votat într-o urnă specială pentru a desemna pe viitorul Preşedinte al USR pentru mandatul 2023-2028, rezultatul urmând a fi comunicat în data de 5 aprilie a.c., dată la care vor fi centralizate rezultatele din cele 20 de Filiale, în cadrul Consiliului Uniunii Scriitorilor din România urmând a fi validate şi rezultatele Adunării Generale a Filialei Craiova şi ale tuturor Filialelor din ţară şi Republica Moldova.

Mihai Firică, preşedinte ales al Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România: Programul meu de candidatură are drept viziune generală recâştigarea prestigiului breslei prin impunerea de evenimente în comunitate, comunicare reală, transparenţă şi promovarea scriitorilor din Oltenia. Cu sprijinul conducerii centrale şi implicarea fiecărui membru, cred că ne putem atinge scopul de a promova valorile Olteniei şi pe creatorii săi din domeniul culturii scrise. Priorităţile Filialei Craiova a USR sunt obţinerea unui sediu corespunzător desfăşurării activităţii, parteneriate cu instituţii de cultură şi administraţia locală, strângerea de fonduri pentru realizarea unui program de activităţi prin care să ne impunem pe agenda evenimentelor de importanţă naţională. Voi propune înfiinţarea unui Muzeu al Literaturii din Oltenia, o iniţiativă mai veche a breslei noastre, precum şi atribuirea de denumiri unor spaţii publice legate de personalităţi ale culturii scrise. Cred în misiunea scriitorilor de a promova cartea, iar în acest sens se va derula programul Scriitori la catedră, continuând şi o serie de evenimente demarate în ultimii ani, cum ar fi Festivalul Internaţional Macedonski, Festivalul de poezie şi dramaturgie Patrel Berceanu şi Zilele Monica Lovinescu. Cred în forţa unităţii breslei scriitorlor din Oltenia şi, sprijinit de Comitetul de Conducere nou ales, mă voi dedica relansării şi diversificării activităţii Filialei Craiova a Uniunii Scriitorlor din România. 

 

Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România

Nr. 04 / 2023
In memoriam Marcel Voinea

Comunicat de presă

Calendar al scriitorilor din Filiala Craiova a USR

Mihai Şora – acum, amintiri
de Gabriel Coşoveanu

In memoriam Mihai Şora

Pustnici şi peţitori
de Cătălin Pavel

Cum e să scrii ca un bărbat
de Gela Enea

Zi plină de variate tăceri (2)
de Gheorghe Grigurcu

Ce multe am pierdut!
de Nicolae Prelipceanu

Expresionismul literar – o abordare generativă
de Ion Munteanu

Şi uite-aşa, pre româneşte,/Prostescul nostru caft se căftăneşte!
de Mihai Ghiţulescu

Confesional
de Dumitru Ungureanu

Metaludic
de Codruţ Radi

Amintiri pohetice dintr-o copilărie douămiistă
de Petrişor Militaru

Să vezi şi... să crezi
de Mircea Pospai

Contraintuitiv despre (re)umanizarea în poezie
de Gabriel Nedelea

Gâlceava poetului cu sine
de Gabriela Gheorghişor

Trăim în miezul unei maree, între veghe şi vis
de Monica Pillat

Iubesc românii, bunătatea pe care o văd pretutindeni în lucrurile mărunte din viaţă, umorul pe care îl au chiar şi în cele mai întunecate vremuri şi prieteniile care durează o viaţă
de William Maz

Un mare Învingător: Mihai Şora
de Marius Ghica

Tradiţii
de Florin Logreşteanu

Noduri pe frânghie
de Nicolae Stan

Fir întrerupt şi refăcut
de Ion R. Popa

Voci în noapte: performance şi poezie
de Daniela Firescu

Condiţia duală a scriitorului
de Viorica Gligor

Poeme
de Pompilian Tofilescu

Jocul cu timpul
de Gabriela Nedelcu-Păsărin

Revista revistelor

Calul de lut
de Anuradha Roy

Simetric, niciodată identic
de Cătălin Davidescu

© 2007 Revista Ramuri