Conducerea / Contact / Echipa / Editura / Fil. Craiova USR     








In memoriam Răzvan Theodorescu

        

Uniunea Scriitorilor din România anunţă cu profundă tristeţe dispariţia dintre noi a academicianuluiRăzvan Theodorescu, istoric şi istoric de artă de largă reputaţie naţională şi internaţională.

Emil Răzvan Theodorescu s-a născut în anul 1939 la Bucureşti.

A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti şi a devenit doctor în Ştiinţe Istorice al aceleiaşi Universităţi.

A lucrat în calitate de cercetător ştiinţific la Institutul de Istoria Artei al Academiei Române, profesor la Universitatea de Arte din Bucureşti.

A fost Preşedinte Director General al Societăţii Române de Televiziune şi a avut două mandate de membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului.

A fost, de asemenea, secretar general al Asociaţiei de Studii Sud-Est Europene, şeful catedrei UNESCO de Studii Sud-Est Europene din Universitatea de Arte, rector al Academiei pentru Studiul Istoriei Culturii şi al Religiilor, rector al Universităţii Media.

A fost ales senator PDSR de Iaşi în anul 2000 şi a fost Ministrul Culturii şi Cultelor, ulterior fiind ales senator PSD de Botoşani în 2004.

În ultimii ani a fost Viepreşedintele Academiei Române.

Răzvan Theodorescu a publicat numeroase lucrări de istorie, artă românească şi europeană şi circa 600 de articole în reviste din ţară şi străinătate. Pentru acestea, a primit numeroase recunoaşteri:Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor al Republicii Franceze (1997), Laureat al Premiului Bernier al Institutului Franţei, Premiul „Nicolae Bălcescu” al Academiei Române, Premiul „Nicolae Iorga” al Centrului Internaţional Ecumenic pentru Dialog Spiritual, Premiul Herder al Universităţii din Viena.

A fost, de asemenea, Doctor Honoris Causa al unor prestigioase universităţi, membru al unor academii din străinătate.

Răzvan Theodorescu a devenit membru corespondent al Academiei Române în 1993 şi membru titular în anul 2000.

Prin încetarea din viaţă aacademicianuluiRăzvan Theodorescu, întreaga cultură română suferă o grea, ireparabilă pierdere.

© 2007 Revista Ramuri