Conducerea / Contact / Echipa / Editura / Fil. Craiova USR     








In memoriam Micaela Ghiţescu

        

Filiala Bucureşti – Traduceri Literare a Uniunii Scriitorilor din România (Fitralit) anunţă cu durere în suflet trecerea în nefiinţă aMicaelei Ghiţescu (18 iulie 1931 – 13 mai 2019).

Excepţională traducătoare a literaturii portugheze şi braziliene, ea este totodată şi autoare a unor dicţionare extrem de utile nu numai studenţilor, dar şi traducătorilor din spaniolă şi portugheză.

Nu a fost numai o intelectuală valoroasă, dar şi o victimă a regimului comunist. A fost arestată în 1952 împreună cu aşa-numitul „lot francez” – foste eleve şi profesoare de la Liceul Francez –, fiind condamnată la 4 ani de închisoare. Eliberată printr-o amnistie în anul 1955, după 3 ani de detenţie, a reuşit să-şi termine studiile la Universitatea din Bucureşti în anul 1957. Cu toate că era absolventă de studii universitare, deoarece a fost deţinut politic, este din nou pedepsită, fiind nevoită să lucreze la început ca muncitor necalificat. Ulterior, este traducătoare de texte tehnice şi documentaristă la Institutul pentru Control de Stat al Medicamentului şi Cercetări Farmaceutice din Bucureşti (1959-1970), după care ocupă postul de redactor la Biblioteca Centrală Pedagogică (1971-1986).

Învaţă singură spaniolă şi portugheză şi începe să traducă din 1964. Colaborează cu articole şi traduceri la reviste culturale importante din ţară (România literară, Luceafărul, Secolul XX) şi străinătate (Jornal de Letras, Artes & Ideias, Letras & Letras din Portugalia şiTranslitterature din Franţa).

A tradus îndeosebi din portugheză (Fernăo Mendes Pinto, Almeida Garrett, Alexandre Herculano, Eça de Queirós, Fernando Namora, Dinis Machado, Irbano Tavares Rodrigues, Américo Guerreiro de Sousa) şi braziliană (Érico Veríssimo, José Sarney), dar şi din franceză (Pierre-Dominique Gaisseau), spaniolă, engleză şi germană. A făcut şi retroversiuni din opera poetică a lui Lucian Blaga şi George Bacovia.

Micaela Ghiţescu a primit multe premii în ţară şi străinătate printre care titlul deMare Ofiţer al Ordinului Infante Don Henrique, distincţia fiindu-i acordată la Bucureşti de Preşedintele Portugaliei. În toamna anului trecut a primit Premiul Opera Omnia din partea colegilor de breaslă de la Fitralit.

Ani la rând a activat în Comitetul Director al Fitralit, Filială pe care a condus-o între 2005 şi 2009. A lucrat de la întemeiere în redacţia revisteiMemoria – revista gândirii arestate, iar în ultimii 16 ani a fost directoarea ei.

Cultura ţării noastre pierde nu numai o intelectuală de valoare, o strălucită traducătoare de literatură, ci şi un om cu un suflet bun, nobil, delicat, un om săritor cum puţini se găsesc pe lume.

Nr. 06 / 2019
Şedinţa Comitetului Director al  Uniunii Scriitorilor din România din data de 18 aprilie 2019

Concurs de burse de creaţie literară pentru tinerii scriitori iniţiat de Uniunea Scriitorilor din România

Festivalul de Poezie „Patrel Berceanu”

Calendar al scriitorilor din Filiala Craiova a USR

Gândirea comme il faut. La noi ajută, antifrastic, I. L. Caragiale
de Gabriel Coşoveanu

Premiul Naţional de Poezie „Lucian Blaga“, ediţia a III-a, 2019

Blaga şi Clujul
de Adrian Popescu

Săvîrşeşte lucruri socotite minore (1)
de Gheorghe Grigurcu

Un pas mic, dar periculos
de Nicolae Prelipceanu

Stimate tovarăşe Ion Traian Ştefănescu,
de Mihai Ghiţulescu

Lenin – tătucul lui Stalin şi „ochii albaştri ai Revoluţiei”
de Cristian Pătrăşconiu

Ciorba vrăjitoarelor
de Dumitru Ungureanu

Un Don Quijote cu trăiri de pustnic rus
de Simona Preda

Visele şi călătoriile
de Daniela Micu

Băsmuind postmodern la „Paştele Cailor”
de Gabriel Nedelea

Corporalitate
de Gabriela Gheorghişor

Literatura după 9/11
de Alexandru Oraviţan

Episoade reale şi fantastice
de Aura Dogaru

Fluiditate stilistică şi estetizarea emoţiei în poezia lui Eugen Barz
de Mihaela I. Rădulescu

Iubiri nepământene

In memoriam Micaela Ghiţescu

Poezie
de Valentin Talpalaru

Poezie
de Ionuţ Orăscu

Două inimi
de Haricleea Nicolau

Casa mea-i un cântec
de Daniela Firescu


de Dante Maffia

Strategii de disociere în criza identităţii
de Gabriela Rusu-Păsărin

Monsieur Karenin
de Vesna Goldsworthy

Lui Gregorian sufletul i s-a scurs prin degete în culori
de Cătălin Davidescu

© 2007 Revista Ramuri