Conducerea / Contact / Echipa / Editura / Fil. Craiova USR     








A VI-a ediție a Festivalului Internațional „Zile și Nopți de Literatură“ de la Neptun

        

În perioada 8-11 iunie, la Mangalia /Neptun a avut loc a șasea ediție a Festivalului Internațional „Zile și Nopți de Literatură“, eveniment organizat de Uniunea Scriitorilor din România. Co-organizatori la ediția din acest an au fost: Institutul Cultural Român, Ministerul Culturii și Cultelor și Primăria Mangalia – partenerii tradiționali ai USR încă de la prima ediție. Sponsorii evenimentului au fost Microsoft South-East Europe și Fundația A Treia Europă, și Editura CD Press. USR s-a bucurat și de sprijinul Tîrgului Estival de Carte din Mangalia.  Societatea Română de Radiodifuziune, Televiziunea Națională – Canalul Cultural și publicațiile „România literară“ și „Evenimentul zilei“ au fost partenerii media ai acestui eveniment.

Festivalul, organizat sub patronajul spiritual al poetului latin Publius Ovidius Naso, și-a propus și de data aceasta să pună în dialog personalități ale literaturii din întreaga lume.

Programul a cuprins trei sesiuni de colocviu, desfășurate pe parcursul a două zile, la Hotel President din Mangalia. Tema centrală a fost „Așteptările europene față de literatura țărilor recent aderate la Uniunea Europeană“, cu o temă secundară: „Scriitorii din țările ex-comuniste împărtășesc din experiența lor în urma aderării la Uniunea Europeană“, intervențiile demonstrînd un interes real pentru aspectele diverse propuse spre dezbatere. Contribuțiile la colocviu – semnate de Magda Cârneci, Doris Kareva (Estonia), Uldis Tirons (Letonia), Dan Cristea, Liliana Ursu, Vitalie Ciobanu (Republica Moldova), Samuel Abraham (Slovacia), Dan C. Mihăilescu, Roumiana Stantcheva (Bulgaria), Matei Călinescu (Statele Unite ale Americii), Marius Ivačkevicius (Lituania), Jan Mysjkin (Belgia), Mircea Iorgulescu, Nicoleta Sălcudeanu, Adam Michnik (Polonia), Bogdan Ghiu, Alexandru Mușina, Matei Călinescu – au fost pe cît de instructive, pe atît de utile.

Printre cei care au luat cuvîntul s-au numărat și Joaquín Garrigos (Spania), Raimund Fellinger (Germania), Marco Cugno (Italia), George Szirtes (Marea Britanie), Tania Radu, Gabriel Chifu, Horia Gârbea, Nicolae Manolescu, Adrian Popescu, Nicolae Prelipceanu, Saviana Stănescu, Doina Uricariu, Carmen Firan, Richard Jackson (SUA), Casimiro De Brito (Portugalia).

Sesiunile au fost moderate de Gabriel Chifu, Nicolae Manolescu și Horia Gârbea.

Din partea Institutului Cultural Român a luat parte doamna Tania Radu, în calitate de vice-președintă a instituției, care a prezentat pe larg programele ICR privitoare la traducerile din literatura română și la Centrul Național de Carte ce urmează să fie înființat în cadrul ICR. Din partea Ministerului Culturii și Cultelor, domnul Tudorel Urian a citit salutul ministrului Adrian Iorgulescu adresat participanților.

Din partea Primăriei Mangalia a fost prezent domnul primar Zanfir Iorguș, participant de acum tradițional la „Zile și Nopți de Literatură“ și amfitrion generos al manifestărilor încă de la prima lor ediție, care a adresat un cuvînt cald de bun venit tuturor participanților.

Lecturile de poezie contemporană română și străină – desfășurate în două sesiuni distincte, la Complexul Ambasador din Neptun – au reunit douăzeci și șase de poeți care au citit din creațiile lor, în limba maternă și în traducere (franceză/engleză și română). Amfitrion: Ioana Ieronim. Au citit din creațiile lor  Emil Brumaru, Magda Cârneci, Ilie Constantin, Ioana Crăciunescu, Casimiro de Brito, Carmen Firan, Richard Jackson (SUA), Adrian Popescu, Nicolae Prelipceanu, Adrian Sângeorzan, Saviana Stănescu, George Szirtes (Marea Britanie), Petru Cârdu, Denisa Comănescu, Augustin Frățilă, Bogdan Ghiu, Doris Kareva (Estonia), Arjan Leka (Albania), Alexandru Mușina, Jan Mysjkin (Belgia), Ioan Es. Pop, Liliana Ursu, Evgheni Evtușenko (Rusia), Gabriel Chifu, Leonard Schwartz (SUA), Miljana Cunta (Slovenia). Traducătorii Marco Cugno (Italia), Joaquín Garrigós (Spania), Roumiana Stantcheva (Bulgaria) și Steinar Lone (Norvegia) au citit în limbile lor traduceri de poezie română.

Duminică, 10 iunie, la încheierea lecturilor de poezie s-a desfășurat un happening în care au fost recitate fragmente din literatura de exil a lui Ovidiu, în latină, română și în limbile reprezentate la festival.

Ultima zi a fost dedicată încheierii lucrărilor Colocviului (Hotel President), expoziției și lansărilor de carte, realizate cu sprijinul Tîrgului Estival Mangalia, și Ceremoniei de decernare a celor 5 premii (Casa de Cultură din Mangalia).

Au fost lansate volumele Supa de ceapă, de Ioana Crăciunescu (Editura Brumar, prezentat de criticul Gabriel Dimiseanu), Să nu mori înainte de moarte, de Evgheni Evtușenko (Editura CD Press, în traducerea lui Ștefan Dimitriu și prezentat de Costin Diaconescu), O istorie literară a privirii, de Ion Cucu (vol. I, Editura Parmides, prezentat de Prof. Nicolae Manolescu), și Nava somnului, de Arjan Leka (Editura Librarium Haemus, traducere și prezentare de Kopi Kuciuk).

Marele Premiu OVIDIUS, pe anul 2007 (în valoare de 10.000 EURO), acordat de Ministerul Culturii și Cultelor unei personalități din literatura lumii, a revenit scriitorului Yevgeny Yevtushenko. Premiul Festivalului (în valoare de 5.000 EURO), a fost acordat de Primăria Municipiului Mangalia scriitorului George Szirtes, pentru contribuția la lărgirea frontierelor literare. Premiul pentru editarea și promovarea literaturii române în lume (în valoare de 5.000 EURO), oferit de Institutul Cultural Român, a revenit Editurii Suhrkamp. Institutul Cultural Român a acordat de asemenea și cele două premii pentru traduceri din literatura română (în valoare de 5.000 EURO fiecare) – laureații fiind scriitorii Joaquín Garrigós și Marco Cugno. La ceremonia de decernare a premiilor, Maria Speranța Răducanu și Maxim Belciug au susținut un recital de chitară.

După-amiaza zilei de 10 iunie a fost dedicată vizitării Complexului Arheologic de la Histria, beneficiind de prezența și explicațiile profesioniste ale  domnului profesor Alexandru Suceveanu, ghid suprem în materie.

Participarea internațională a reunit peste șaizeci de scriitori din România, Statele Unite, Albania, Polonia, Franța, Belgia, Spania, Portugalia, Rusia, Bulgaria, Slovenia, Serbia, Republica Moldova, Germania, Italia, Marea Britanie, dar și din țări care sunt prezente în premieră la această manifestare: Estonia, Letonia, Lituania, Norvegia și Slovacia.

Nr. x/200x
A VI-a ediție a Festivalului Internațional „Zile și Nopți de Literatură“ de la Neptun

Ce stă în centrul atenției noastre?
de Gabriel Chifu

Dimoviana (III)
de Dan Cristea

Uitatul Camil Petrescu
de Gabriel DIMISIANU

După un faliment (V)
de Alexandru GEORGE

IUBIRE ȘI LEGE MORALĂ. SUFERINȚELE TÂNĂRULUI WERTHER(II)
de Ion MILITARU

Urstoiciu
de Paul ARETZU

Cum trec principiile prin lume
de Dania-Ariana MOISA

Grafferul Abăluță
de Luminița CORNEANU

Poetul și îngerul său mut
de Bucur DEMETRIAN

Obsesia timpului
de Petre CIOBANU

O antologie a poeziei naive românești
de Bucur DEMETRIAN

Petre Ciobanu: eliberarea lui Geo Bogza
de Ștefan VLĂDUȚESCU

Povestiri din Fabric
de Gheorghe TRUȚĂ

„Onorat public, apreciază-mă. N-o să-ți pară rău“
de Gabriela GHEORGHIȘOR

LADA DE ZEGHE
de Anton JUREBIE

Reuniunea Academiei Europene de Poezie la Sibiu

Doamnă în roșu pe fundal cenușiu
de Miguel DELIBES

Democrația lingvistică română
de Nicolae Prelipceanu

Amendament la Zorba plăsmuitul (I)
de Maria-Gabriela CONSTANTIN

Un hipercritic
de Adrian Popescu

Un dicționar neobișnuit
de Horia Gârbea

Noapte bună, Maestre Spiru Vergulescu!
de Ioana Dinulescu

Mâna care lasă urme cu pecete
de Marius GHICA

Tu es la femme de mon ami
de Mircea GHIȚULESCU

Un spectacol modern, cu vocație europeană
de Nicolae Petre VRÂNCEANU

De ce nu iubește Penelope Acruda bărbații
de Florica BUD

Poeme
de Florea MIU

Poeme
de Dan IONESCU

Și dacă Ulise era o balenă
de Jean PORTANTE (Luxembourg)

© 2007 Revista Ramuri