Conducerea / Contact / Echipa / Editura / Fil. Craiova USR     








„Simpla corectitudine” (2)

        de Gheorghe Grigurcu

Profunzimile sufleteşti, aidoma celor marine. În răstimpuri le străbat lecturile aidoma unor scafandri.

*

Scriptor. Scrie sîrguincios despre unele lucruri pentru a le da doar o aparenţă de noutate. O reală noutate a lor ar fi fost dramatică, dar tocmai acest fapt îl face fericit.

*

Senectute. Prea multe izvoare are totuşi viaţa, stupefiindu-te în continuare.

*

„Sunt oameni care nu laudă decît ceea ce pot imita” (Cicero).

*

X: ar rămîne un diletant chiar şi în postura de gunoier.

*

„– Ce e Dumnezeu? – Este ceea ce se află în tine, dar nu e trupul tău. – Atît? – Nu, mai este şi ceea ce se află şi în alţi oameni, dar nu e trupul lor; mai este şi ceea ce se află în tot ce cunoaştem, dar nu e corp. Dacă ai înţeles că eşti Dumnezeu într-o manifestare separată, în trup, despre ce fel de moarte a lui Dumnezeu mai poate fi vorba? Însă, dacă ai înţeles asta, nu poţi să nu cauţi eliberarea de rătăcire şi unirea cu Totul. Eliberarea ta de rătăcire se poate înfăptui numai prin iubirea faţă de Tot şi toate. Iubirea aduce vieţii cea mai mare bucurie. «Noi ştim că am trecut din moarte la viaţă, pentru că iubim pe fraţi» (Epistola lui Ioan). Simt o foarte mare bucurie, m-am exprimat foarte bine” (Tolstoi).

*

Aidoma unui duhovnic care te binecuvîntează la finele confesiunii, amintirea te poate izbăvi de prezent.

*

Scriptor. Oare confesiunea sa nu indică un model sacral adus în laicitate? Confesiunea, indiferent de materia sa.

*

„Un film realizat de Mary Peters, de 20 de ani, din Seattle, SUA, a uluit întreaga lume. Tînăra l-a filmat pe căţelul ei, Doggy, un ciobănesc australian, în vîrstă de doi ani, cum pictează. Cîinele ţine pensula în gură şi pictează ca oamenii. Face tablouri cu flori, absolut incredibile. Femeia le vinde sub semnătura Leonardoberman Da Vinci. Tablourile căţelului au fost expuse şi într-o expoziţie. Dacă nu ar fi pus filmul în care căţelul pictează, nimeni nu ar fi crezut că poate face aşa opere de artă! Ciobănescul australian este o rasă de cîini foarte inteligenţi şi blînzi, au înălţimi de 46-58 cm, greutăţi de 16-32 kg şi speranţa de viaţă de 13-15 ani” (Click, 2021).

*

Finitul ţi se impune, infinitul ţi se dăruie.

*

Ore, nenumărate ore aidoma unor obiecte care se învechesc, se prăfuiesc, se fărîmiţează pe tarabe sau pe rafturile de magazin, obiecte pe care nu le caută nimeni.

*

Spaţii ale micului oraş transilvan, pe care l-am revăzut zilele trecute, erotizate graţie unei amintiri care s-a născut demult, care se naşte în continuare…

*

Îmi spunea V. L., la începutul anilor ‘60: „Am fost la Cluj. L-am văzut pe Aurel Rău coborînd dintr-o maşină. Semăna cu un prinţ arab. Oare în ce existenţă viitoare am putea fi ca el?”.

*

Un text estropiat, asemenea unui şchiop sau ciung.

*

„Realitatea poate să dispară. Unde este «ziua de ieri»? Risipită, undă printre undele cosmice. Poţi să ajungi din urmă, să revezi trecutul? Romanele SF ne fac s-o credem. Autorii de romane SF nu sunt stupizi: au imaginaţie. În imaginaţie se poate găsi (zace) adevărul. S-au recuperat într-adevăr puncte foarte îndepărtate în Spaţiu: captarea undelor sonore, prin radio, televiziune, telescop. Prin radio, prin televiziune, ne este adus spaţiul vizual, sonor. Ne va putea fi adus timpul trecut” (Eugčne Ionesco).

*

A.E.: „Vîntul, norii, ploaia, lumina, întunericul trăiesc încă în sălbăticie. Zilele acestei jungle meteorologice sunt însă numărate. Oamenii vor disciplina fericitele entităţi numite, astfel cum nădăjduiesc a supune fără zăbavă, integral, existenţa ca şi transcendenţa”.

*

Senectute. Cum ar fi să te desparţi de cel ce eşti întrupat în prezent, cu care de bine de rău te-ai deprins? Ca de un prieten, de un ins indiferent sau, Doamne, de un inamic?

*

Din spusele lui Blaga: „Camil Petrescu? Un Mitică la pătrat”. Oricît de excesivă, sentinţa poate lăsa în conştiinţă dîra unei umbre…

*

„Jeff Bezos (57 de ani), cel mai bogat om din lume, cu o avere de 213 de miliarde de dolari, şi-a împlinit marţi visul de a zbura în Cosmos, la o altitudine de 106 km. faţă de adîncimea mării cu nava sa spaţială. L-a aşteptat la aterizare iubita sa, Lauren Sanchez, 51 de ani. Ea purta un inel cu diamant uriaş, ce părea de logodnă, astfel a apărut zvonul că se pregătesc să se căsătorească. Bezos e împreună cu Lauren de 2 ani, după ce a divorţat de MacKenzie Scott (51 de ani), împreună cu care are 4 copii. Divorţul, după 26 de ani de căsnicie, s-a produs după ce presa a dat în vileag relaţia lui ascunsă cu Lauren” (Click, 2021).

© 2007 Revista Ramuri