Conducerea / Contact / Echipa / Editura / Fil. Craiova USR     








Ion Mureşn – laureatul Premiului Naţional pentru Poezie „Lucian Blaga“ – Opera omnia, Ediţa 2021

        

Încet-încet, viaţa literară îşi revine după întreruperea provocată de starea de urgenţă pandemică.

Una dintre primele manifestări literare cu public de după relaxarea restricţiilor a fost Premiul Naţional „Lucian Blaga“ – Opera omnia, care anul trecut nu a putut avea loc din cauza vârfului pandemic şi a măsurilor de carantinare luate atunci, astfel încât cea de-a cincea ediţie, din punct de vedere administrativ, este în realitate cea de-a patra.

Desfăşurată, ca în fiecare an, la Lancrăm, la Centrul Cultural „Lucian Blaga“, gala de anul acesta a avut loc în data de 11 iulie, începând cu orele 11:00, în aer liber (desigur, respectându-se măsurile de distanţare în vigoare), în decorul curţii casei în care s-a născut şi a copilărit marele poet.

Despre organizarea, semnificaţiile şi istoricul premiului au vorbit Cornel Nistea (preşedintele Filialei Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România), Ion Dumitrel (preşedintele Consiliului Judeţean Alba) şi Răzvan Voncu (preşedintele juriului).

A urmat o splendidă gală de poezie, în care poeţii nominalizaţi la premiu – Gabriel Chifu, Vasile Dan, Ioan Moldovan, Ion Mureşan, Ioan Es. Pop şi Liviu Ioan Stoiciu – au citit din creaţiile lor, în faţa unui public numeros, în rândurile căruia se afla şi un grup de tineri poeţi participanţi la Festivalul „Lucian Blaga“.

În continuare, a fost decernat Premiul Naţional pentru Poezie „Lucian Blaga“, ediţia 2021. Juriul, în componenţa Gabriel Coşoveanu, Dan Cristea, Daniel Cristea-Enache, Horia Gârbea, Irina Petraş, Vasile Spiridon şi Răzvan Voncu (preşedinte), a decis ca laureatul acestei ediţii să fie poetul Ion Mureşan. Premiul i-a fost decernat de către Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, iar criticul Irina Petraş a rostit cuvenita laudatio.

Manifestarea a fost organizată de Consiliul Judeţean Alba, Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Sebeş, Biblioteca Judeţean㠄Lucian Blaga“ Alba, Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România şi Centrul Cultural „Lucian Blaga“ din Sebeş.

Reamintim că laureaţii ediţiilor anterioare au fost Adrian Popescu (2017), Emil Brumaru (2018) şi Ana Blandiana (2019).

© 2007 Revista Ramuri