Conducerea / Contact / Echipa / Editura / Fil. Craiova USR     








Like-uri sau cronici literare?

        de Adrian Popescu

Omul care, spunea el, scrie versuri, a intrat în redacţie furtunos şi ni s-a adresat pe un ton de reproş: „Despre poeziile mele de ce nu scrieţi în Steaua”? Apoi, mirat oarecum de tăcerea noastră: „Am câteva sute de comment-uri şi like-uri, toate de bine, deci sunt citit şi apreciat!”, „Dvs. nici nu m-aţi citit!”. Nu-i citisem versurile, asta era adevărat, nici el nu ne citise pe noi, cum a recunoscut, deci nu ar fi trebuit să se supere nimeni. Nu ne citise pentru că era ocupat, motivase dânsul, serios, avea o meserie solicitantă. Ce nu era în regulă era faptul simplu că noi operam cu criterii total diferite de apreciere a textelor, musafirul, sigur pe sine, cu popularitatea pe care ţi-o dau like-urile, noi, cu opiniile criticilor literari. Dacă gloria lui se baza pe un număr cât mai mare de mesaje pe Facebook, noi, fără a le ignora, în general, nu pe ale lui, nu le consideram decisive. Opiniile unor nume cunoscute ale literaturii române, nume consacrate de-a lungul deceniilor, sau nume de tineri eseişti talentaţi şi excelent informaţi, publicând la revistele importante de azi, sunt pentru noi decisive.

Nu internetul aduce recunoaşterea axiologică visată, ea nu e conferită nici de elogiul propriei generaţii, ci de autoritatea unor critici din, mai ales, altă generaţie, decât cea din care faci tu însuţi parte. Mai vârstnică sau mai jună, niciodată a ta. Laudele în cerc restrâns de prieteni, comilitoni, colegi sunt precum căsătoriile între rude prea apropiate, sunt de obicei interesate şi produc odrasle debile. Complezenţa nu se poate confunda cu preţuirea obiectivă a unor calităţi literare, dacă există, nici laudele venite de la cei dependenţi de tine profesional, administrativ, ierarhic, cu analizele lucide, exacte, nepărtinitoare ale celor „străini”, din ţară sau din lume. Sigur că o doză de subiectivism este inerentă actului de valorizare critică, dar ea, doza, nu trebuie să devină letală axiologic, producătoare, vreau să spun, de confuzie şi convenţionalism, de fals intelectual.

Cititorii simt sunetul fals, cu oricâte like-uri ne-am mândri că le-am fi primit, unele din acestea binevoitoare, altele de-a dreptul delirante. Lipsa de criterii valorizatoare abundă pe internetul democraţiei greşit interpretate, ca, vai!, corectitudine politică, avem în el un teren minat de improvizaţie, bovarism şi erori de gust artistic. Facebook-ul le induce o falsă recunoaştere literară celor care nu se bucură de una reală, el promovează surogatele estetice, pseudo-literatura, mimetismul provincial. Nu neg utilitatea mijloacelor de comunicare digitale, dar sunt arme cu dublu tăiş, pentru cei neexperimentaţi, cultural, periculoase, pentru că le dau o impresie de cunoaştere profundă, dar e numai una superficială, deseori schematică.

Relativismul generalizat, deconstrucţia, noile orientări critice sporesc, oarecum oficial, confuzia valorică. Nimeni nu rămâne la autoritatea unor judecăţi critice clasice, dar porneşte de la ele; inventăm unghiuri critice noi, numai după ce le-am epuizat, dacă le-am epuizat, onest, pe cele din dicţionare, istorii literare, cărţi fundamentale. Nu facem decât să ne amăgim cu contabilizarea like-urilor primite, cu complimentele unor amatori inimoşi, poate, dar exteriori literaturii adevărate. Care nu înseamnă, cred, jubilaţie de moment, ci chinul materiei de a se spiritualiza.

Nr. 04 / 2018
Ședința Comitetului Director al Uniunii Scriitorilor din România din data de 9 martie 2018

Ședința Consiliului Uniunii Scriitorilor din România din data de 9 martie 2018

Calendar al scriitorilor din Filiala Craiova a USR

Muguri de etnocritică
de Gabriel Coșoveanu

Lecturi libere (2007)
de Gabriel Dimisianu

Metaforă dureroasă (2)
de Gheorghe Grigurcu

Like-uri sau cronici literare?
de Adrian Popescu

Lăcomia, bat-o vina!
de Nicolae Prelipceanu

Cerceii Duduii, cerceii Coroanei, cerceii poporului
de Mihai Ghițulescu

Regele Mihai – elegia meritată
de Cristian Pătrăşconiu

Celebritatea tragică
de Aura Dogaru

Poezia Magdei Cârneci
de Ionuţ Orăscu

Rațiuni de consolidare fragilă a unei identități naționale între ruși și turci
de Daniela Micu

Argumente pentru metodele complementare din antropologia postmodernistă
de Gabriel Nedelea

Poveste de la periferia Craiovei
de Gabriela Gheorghișor

Am nevoie de o enigmă pe care să o rezolv când scriu
de Matthias Nawrat

Frazări
de Alina Gioroceanu

De la conu’ Iacob, pentru Titus

Literatura în Oltenia
de Mihail Dragomirescu

Poezie
de Cristian Liviu Burada

Poezie
de Emil Iulian Sude

Nostalgie fără leac
de Dumitru Ungureanu

revista revistelor
de Aura Dogaru

Scene din viața actorilor și a marionetelor
de Daniela Firescu

Povești și portrete
de Viorica Gligor

Spațiul disperării
de Gabriela Rusu-Păsărin

În numele familiei
de Sarah Dunant

DOI/8 NOI coordonate ale abstracției Pictură Dana Constantin & Marcel Bunea
de Ruxandra Demetrescu

© 2007 Revista Ramuri