Conducerea / Contact / Echipa / Editura / Fil. Craiova USR     








A șaptea ediție a Turnirului de Poezie al Uniunii Scriitorilor din România – Natură și cultură la Colibița, 10-13 mai 2017

        

Turnirul de Poezie, proiect al Uniunii Scriitorilor iniţiat de Gabriel Chifu, a consemnat, odată cu cea de-a şaptea sa ediţie, intrarea într-un nou ciclu de viaţă. După primele şase întâlniri, s-a încheiat turul complet al filialelor USR, iar noua etapă a început într-o formulă diferită, în care s-au înfruntat două echipe alcătuite din poeţi ce fac parte din mai multe filiale. Cele două echipe au fost stabilite de către Consiliul USR, prin tragere la sorţi, iar locul de desfăşurare a colegialei confruntări poetice – menit să îmbine o puternică tradiţie cultural㠖 a fost desemnat Colibiţa (judeţul Bistriţa-Năsăud), cu o gală finală la Bistriţa.

Prin urmare, anul acesta, echipa I a reprezentat o „selecţionat㔠formată din Ioan Barb (Sibiu), Mircea Bârsilă (Piteşti), Liviu Capşa (Piteşti), Emil Cătălin Neghină (Sibiu), Ioan Radu Văcărescu (Sibiu) şi Ilie Vodăian (Piteşti), în timp ce echipa a II-a a fost compusă din Costel Bunoaica (Dobrogea), Ovidiu Genaru (Bacău), Ion Tudor Iovian (Bacău), Cristian Pavel (Sud-Est), Paul Sârbu (Dobrogea), Andrei Velea (Sud-Est). Juriul celei de-a şaptea ediţii, desemnat prin vot de către Consiliul USR, a fost alcătuit din Nicolae Manolescu (copreşedinte), Gabriel Chifu (copreşedinte), Dan Cristea, Angelo Mitchievici, Adrian Popescu, Alex Ştefănescu şi Răzvan Voncu.

Cei 12 poeţi participanţi s-au înfruntat, prin creaţii nepublicate în volum, pe parcursul a trei runde. Conform regulamentului, prima rundă (desfăşurată miercuri, 10 mai) a stabilit clasamentul pe echipe şi, de asemenea, pe cei 6 semifinalişti. Aceştia au fost, în urma notelor acordate de fiecare membru al juriului, Mircea Bârsilă, Liviu Capşa, Ioan Radu Văcărescu, Ovidiu Genaru, Ion Tudor Iovian şi Cristian Pavel. Ei s-au întâlnit în cea de-a doua rundă (desfăşurată joi, 11 mai), în urma căreia au fost decişi cei trei finalişti: Mircea Bârsilă, Ioan Radu Văcărescu şi Ovidiu Genaru. Ultima rundă, de vineri, 12 mai, a fost cea în care s-a decis câştigătorul Cununii de Lauri de la Colibiţa (Marele Premiu al Turnirului de Poezie) şi, de asemenea, câştigătorul Premiului de popularitate, desemnat în urma votului publicului.

Începând cu această ediţie, poeţii concurează şi pentru un al treilea premiu, care va încorona cea mai reuşită lucrare consacrată spaţiului cultural în care s-a desfăşurat turnirul: într-un interval de o săptămână de la încheierea întâlnirii, participanţii trebuie să trimită textele juriului, care va proclama câştigătorul, iar lucrările vor fi publicate în revistele Uniunii.

Turnirul s-a încheiat sâmbătă, 13 mai, în Sala „Gavril Scridon” a Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc”, din Bistriţa. În faţa unui public numeros, Nicolae Manolescu, copreşedintele juriului, a anunţat premiile celei de-a şaptea ediţii a Turnirului de Poezie al USR. Anul acesta, în premieră, cele dou㠄selecţionate” participante n-au putut fi departajate, trofeul pe echipe fiind atribuit ex aequo. În consecinţă, la ediţia următoare, echipa „gazd㔠va fi, la rândul ei, o selecţionată a celor două echipe de anul acesta (mai puţin, desigur, câştigătorul Cununii de Lauri, care, conform regulamentului, nu se mai poate prezenta în actuala fază a competiţiei). Premiul de popularitate i-a revenit lui Cristian Pavel, în timp ce Marele Premiu, Cununa de Lauri de la Colibiţa, i-a fost decernat poetului Ovidiu Genaru. Cei doi poeţi au citit din creaţia lor inedită, recitalul fiind completat de Adrian Popescu şi Gabriel Chifu, care, ca laureaţi ai unor ediţii anterioare, au completat strălucit gala bistriţeană.

Turnirul de Poezie de la Colibiţa s-a bucurat de susţinerea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, a Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud (preşedinte, dl Emil Radu Moldovan) şi a Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc” din Bistriţa (director general, Ioan Pintea).

Nr. 06 / 2017
Premiile revistei Convorbiri literare

Eugen Negrici, Doctor Honoris Causa al Universității din Craiova

Calendar al scriitorilor din Filiala Craiova a USR

Elogiu creativității
de Gabriel Coșoveanu

Din jurnal (2011)
de Gabriel Dimisianu

A cîștiga singurătatea veritabilă (3)
de Gheorghe Grigurcu

Toscana din Ierusalim
de Adrian Popescu

Pavlik Morozov sau Inimă rece
de Nicolae Prelipceanu

Grecii, comunismul și românii (II)
de Mihai Ghițulescu

Cine face îngerul face și bestia
de Nicolae Panea

Festivalul Internațional de Literatur㠄Tudor Arghezi“ – ediția a XXXVII-a

O parabolă pentru România deceniilor din urmă
de Ştefan Vlăduţescu

Poetul, „un fericit în nefericirea“ sa
de Silviu Gongonea

Formă deformată
de Aura Dogaru

Turnirul fără învingători
de Gabriel Nedelea

Vitalism postmodern
de Gabriela Gheorghișor

Colocviul Național al Revistelor de Cultură de la Arad

A șaptea ediție a Turnirului de Poezie al Uniunii Scriitorilor din România – Natură și cultură la Colibița, 10-13 mai 2017

Premiul Național pentru Proz㠄Ion Creangă”, Opera Omnia

Premiul Național pentru Poezie „Lucian Blaga”, Opera Omnia

Premiile Uniunii Scriitorilor pentru anul 2016

Nominalizările la premiile Uniunii Scriitorilor pentru anul 2016

Despre poezia Carolinei Ilica
de Ion Pop

Poezie
de Valeriu Birlan

Poezie
de Radu Cange

Poezie
de Toma Grigorie

Poezie
de Constantin Oprică

Păcatele unui martir
de Haricleea Nicolau

Common people pe canapea
de Daniela Firescu

Dezastre și miracole
de Viorica Gligor

Tăcerile albe – liant între anima și animita
de Gabriela Rusu-Păsărin

La marginea apei
de Sara Gruen

Paul Gherasim: frumusețea precum aerul se respiră
de Cătălin Davidescu

© 2007 Revista Ramuri