Conducerea / Contact / Echipa / Editura / Fil. Craiova USR     








„Caravana Gaudeamus” – pentru a XV-a oară la Craiova

        

„Caravana Gaudeamus”, organizată de Radio România, continuă să reprezinte un bun prilej pentru iubitorii de carte de a intra în posesia lucrărilor editate de unele dintre editurile preferate, dar şi, în egală măsură, posibilitatea participării unui public larg la un „desant” de evenimente culturale – dezbateri, lansări de cărţi, concursuri de lectură, întâlniri cu cititorii. Şi anul acesta caravana a demarat la Craiova, cu a XV-a ediţie a Târgului de carte desfăşurată în foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, în perioada 24-28 februarie, următoarele popasuri fiind programate, pe parcursul anului, la Cluj-Napoca, Oradea şi Mamaia. Cele 40 de standuri au reunit 64 de expozanţi, edituri dintre cele mai importante din ţară şi din zonă, precum şi mai mulţi difuzori de carte. Numărul vizitatorilor a fost de 14.800, cei mai mulţi de până acum la o ediţie a târgului. Câteva mii dintre ei au participat cel puţin la câte unul dintre cele 91 de evenimente culturale desfăşurate pe parcursul celor cinci zile. Coorganizator a fost Radio Oltenia Craiova, iar principal partener Filiala Oltenia a Uniunii Scriitorilor din România, care a organizat manifestări de promovare a creaţiei literare, a lansat cărţi ale membrilor săi şi a oferit Trofeul Gaudeamus.

Debut inedit cu mare impact

O extraordinară idee a organizatorilor craioveni, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, a fost ca o „carte simbol”, confecţionată special cu siglele Radio România şi Gaudeamus, să străbată traseul dintre Radio Oltenia şi Teatrul Naţional, trecută din mână în mână de 2500 de persoane, din care peste 1600 de elevi din şcolile craiovene. La destinaţie, cartea a fost înmânată preşedintelui Filialei Oltenia a Uniunii Scriitorilor din România, Gabriel Coşoveanu, care a fost şi la această ediţie preşedinte de onoare al târgului. Filmate cu o dronă, imaginile acţiunii au devenit virale pe internet. La final, cartea simbol a fost transmisă către Radio Cluj, locul unde caravana va avea următorul popas, la finele lunii aprilie.

Dezbateri şi lansări de carte

Unele dintre cele mai importante evenimente, din bogatul program de manifestări al târgului, au fost dezbaterile Revista Ramuri – reper în cultura românească. 110 ani de la apariţia prestigioasei publicaţii şi Centrul şi marginea – falsa tensiune. Nuclee de iradiere culturală, la care au vorbit scriitorii Gabriel Coşoveanu, Nicolae Panea, Mihai Duţescu, Nicolae Pârvulescu, Gabriela Gheorghişor, Nicolae Marinescu, Mircea Pospai, Gabriel Nedelea, Cornel Bălosu şi alţii. Au participat scriitori, critici literari, foşti redactori şi colaboratori ai revistei, profesori, studenţi, elevi, iubitori de literatură. Au fost, de asemenea, lansate mai multe cărţi ale unor autori din zonă, între care: Eminesciana, de Ovidiu Ghidirmic, Eminescu. Antologie comentată, de Florea Firan, Convorbiri de după-amiază, vol. II, de Mircea Pospai, Diversitatea literaturilor, diversitatea traducerilor, de Ioan Lascu, Fantasticul în literatura română şi sud-americană, de Andreea Iliescu, Exprimarea potenţialului şi a irealului în latină, franceză şi română, de Mihaela Popescu, Jocul tăcerii în arta autorului, de Marius Vlăsceanu, Azil, de Aurelian Zisu.

Acordarea Trofeului Gaudeamus

Şi anul acesta, Filiala Oltenia a USR a oferit principalul premiu al târgului, Trofeul Gaudeamus, un sistem audio Philips, care a fost expus în foaier pe tot parcursul evenimentului. Acordarea premiului s-a făcut, conform regulamentului stabilit de organizatori, prin extragerea din urnă a unui buletin de vot, dintre cele introduse de vizitatori pentru desemnarea celei mai apreciate edituri sau celei mai râvnite cărţi a târgului şi a fost înmânat de Gabriel Coşoveanu, preşedintele Filialei.

© 2007 Revista Ramuri