Conducerea / Contact / Echipa / Editura / Fil. Craiova USR     








Adânc pe adânc

        Ioana DINULESCU

Adânc pe adânc... sacerdoțiu liric  se intitulează antologia recent apărută, într-o ținută grafică ce asociază austeritatea cu eleganța (coperta: Silviu Oravitzan) la prestigioasa editură timișoreană Brumar. Antologatorul este Ioan Petraș, el  reușind să selecteze și să îngemăneze aproximativ 370 de texte din creația poetică a clerului ortodox român de azi. De remarcat că antologia se bucură de o postfață,  un pertinent studiu  al criticului literar Cornel Ungureanu.

Dar cine sunt cei 10 sacerdoți contemporani nouă, care, după opinia lui Cornel Ungureanu,  fără agresivitatea, fără cinismul propus de misionarismul unor lideri celebri, preoții acestei antologii propun, mai degrabă, ceea ce s-ar numi restaurarea spirituală a omului...? Iată-i în ordine alfabetică: Valeriu Anania, Theodor Damian, Constantin Hrehor, Nicolae Jinga, Dumitru Ichim, Sever Negrescu, Ioan Petraș, Ioan Pintea, Dorin Ploscaru, Mihalache Tudorică. Să consemnăm faptul că trei dintre ei (Nicolae Jinga, Sever Negrescu și Mihalache Tudorică) sunt membri ai Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România, iar primul din enumerare, Valeriu Anania,  este un arhicunoscut om de cultură, Mitropolit al Clujului  și Feleacului, dramaturg de marcă, poet de ținută și, deloc în ultimul rînd, tălmăcitor al Bibliei în româna contemporană nouă. La rândul său, Theodor Damian veghează flacăra spiritualității ortodoxe  la Biserica din New York, acolo unde majoritatea românilor, cetățeni ai megapolisului, se adună periodic la slujbă sau la ședința de sumar a revistei Lumină lină, adăpîndu-și cu dragoste fraternă rădăcinile care-i țin ancorați de solul fertil al patriei-mumă și nu-i lasă stingheri în bătaia vânturilor de niciunde.

La o primă și nenuanțată privire, cei 10 preoți-poeți antologați ar putea fi considerați locuitorii exclusiviști ai unei enclave, dar cine se ostenește cu adevărat să citească textele lor, poemele lor, va observa cu ușurință că nici pe departe nu este vorba de așa ceva. Și, chiar dacă majoritatea textelor lor sunt impregnate explicit de mesajul duhovnicesc, altele, foarte multe, probează faptul că acești speciali scriitori români se află într-un benefic dialog  cu viața literară, să-i zicem, normală. Voi exemplifica această aserțiune cu un citat din poemul America Rogvaiv al preotului-poet Nicolae Jinga: Cuvintele au o mecanică/ fină și rece. Creierul meu/ le filtrează atent înțelesul,/ aerul jur împrejur/ de prezențe străine se-ncarcă,/ parcă și buzele fac pași mărunți/ pe calote de gheață/ clipa e/ tulbure,clipa-i semeață și gura / mușcă structura poemului.

Antologia Adânc pe adânc... sacerdoțiu liric  se dovedește o apariție editorială salutară, care prilejuiește cititorilor de poezie, dar și scriitorilor înșiși, o cunoaștere și re-cunoaștere a operei unor poeți contemporani  înzestrați cu dublu har: al sacerdoțiului și al cuvântului bine simțit și meșteșugit scris.

 

Nr. x/200x
Premiile Uniunii Scriitorilor pe anul 2006

Lada de zeghe
de Anton JUREBIE

„Scriitorul și criticii săi“

Rezerve de entuziasm
de Gabriel Chifu

Mircea Eliade și gândirea mitică
de Ionel BUȘE

Trecerea Rubiconului
de Gabriel Dimisianu

Între trei continente
de Ioan LASCU

Urletul exasperării
Gabriela GHEORGHIȘOR

Lucrare întru rostul poeziei
Florea MIU

Paradigma feminității
Paul ARETZU

Centura de castitate
Bucur DEMETRIAN

O nație fantastă
Dania-Ariana MOISA

...și peste toate sunt o carte...
Ioana DINULESCU

Chenare cu îngeri
Valeria Manta TĂICUȚU

În căutarea fericirii (pierdute?)
Gabriel COȘOVEANU

Ale tinereții valuri… poetice
Luminița CORNEANU

Arta și știința
de Nicolae Prelipceanu

Aprilie, o aniversare, o carte
de Adrian Popescu

Teama
Anahit TOPCHYAN

Dimoviana (II)
de Dan Cristea

G. Călinescu, prozatorul
Marian Victor BUCIU

Corintul începe seria poeților. Primul pe listă, Ioan Es. Pop
de Horia Gârbea

Vladimir Dobocan
Emil Mladin

Inefabilul melancoliei
Petre CIOBANU


Daniel MUREȘAN


Iulian CARAGEA

IUBIRE ȘI LEGE MORALĂ. SUFERINȚELE TÂNĂRULUI WERTHER(I)
Ion MILITARU

Nu poți să pleci
Horia DULVAC

Adânc pe adânc
Ioana DINULESCU

Pământul văzut de sus
Mircea GHIȚULESCU

Mihai Stănescu între trecut și prezent
Cătălin DAVIDESCU

Henri Zalis - la ceas aniversar semnificativ
Mircea MOISA

Flori duhovnicești pentru mitropolitul Nestor Vornicescu
Tudor NEDELCEA

Patriotismul azi
Toma GRIGORIE

Vasili KANDINSKI (1866–1944)
Traducere și prezentare de Leo BUTNARU

© 2007 Revista Ramuri