Conducerea / Contact / Echipa / Editura / Fil. Craiova USR     
Zece pentru România

        GABRIEL CHIFU

Am avut (├«n pres─â, la televiziune sau, pur ┼či simplu, ├«n discu┼úiile particulare...) at├ótea reac┼úii de contestare - pe toate tonurile, de la glum─â la refuz vehement, de la zeflemea la diatrib─â nemiloas─â - ale proiectului "Zece pentru Rom├ónia" (cel pu┼úin la capitolul care ne prive┼čte direct, "Scriitori", din categoria Elite conduse), ├«nc├ót eu unul simt nevoia irepresibil─â s─â-l laud.
Neobositele denega┼úii au avut (├«nc─â mai au), f─âr─â excep┼úie, unul ┼či acela┼či cal de b─âtaie: lista de nominaliza┼úi, lista celor zece (de fapt, lista celor doisprezece...). Era de ajuns ca prezen┼úa unuia sau a altuia dintre scriitori pe lista de ale┼či s─â deranjeze pe cineva pentru ca acea persoan─â s─â se dezl─ân┼úuie ├«ntr-un acces polemic de nest─âvilit, f─âc├ónd praf ┼či pulbere demersul Realit─â┼úii TV. (├Än treac─ât fie spus, multe dintre aceste nemiloase atacuri ┼či str─âlucitoare spectacole de inteligen┼ú─â ┼či de superioar─â atitudine au ├«n ele, abia mascat, un mesaj subsidiar foarte precis: ┼či anume frustrarea, frustrarea prea asprilor comentatori c─â ei ├«n┼či┼či nu se reg─âsesc pe lista pus─â la ├«ndoial─â, de┼či, evident, ├«nzestrarea ┼či opera lor, deopotriv─â excep┼úionale, i-ar fi plasat de drept acolo.)
Dac─â ar fi avut r─âbdarea s─â urm─âreasc─â argumentele organizatorilor, to┼úi ace┼čti (nu numai prea aspri, ci ┼či prea gr─âbi┼úi) comentatori ar fi v─âzut c─â la edi┼úia precedent─â a proiectului "├«ncercarea de a ob┼úine din partea publicului o ierarhie a scriitorilor rom├óni contemporani e┼čua lamentabil: dintr-un e┼čantion de peste 4000 de persoane nu s-au putut re┼úine zece nume cu notorietate acceptabil─â". Iar "cele men┼úionate c├ót de c├ót frecvent apar┼úineau, ├«n marea majoritate, unor personaje care se f─âcuser─â cunoscute mai degrab─â prin presta┼úia public─â deosebit de vocal─â dec├ót prin valoarea operei literare." (am citat din volumul "Zece pentru Rom├ónia", Editura Humanitas, 2006). De aceea s-au modificat criteriile de cercetare: s-a considerat c─â, pentru a c├ónt─âri valoarea elitelor din unele grupuri cum este ┼či acela al scriitorilor, e necesar─â o ini┼úiere, ce lipse┼čte marelui pu­blic. Drept care s-a ales ca "baz─â de e┼čantionare", ca oglind─â - breasla ├«ns─â┼či: scriitorii s─â-i nominalizeze pe cei mai valoro┼či dintre ei. Pare logic, pare ├«n regul─â. Pare o gril─â capabil─â s─â ne dea o bun─â m─âsur─â a valorilor scriitorice┼čti. Sigur, orice oglind─â deformeaz─â, ar fi absurd s─â a┼čtept─âm o piramid─â valoric─â perfect─â, o instaurare a ordinii perfecte, din care orice urm─â de eroare a fost alungat─â, mai ales ├«ntr-un domeniu ca literatura ce este, prin defini┼úie, un teritoriu al subiectivit─â┼úii ┼či al unicit─â┼úii, al ├«ncerc─ârilor care refuz─â serialitatea previzibil─â. A┼ča ├«nc├ót e firesc, ca ┼či oglinda aceasta s─â introduc─â un procent de deformare; prin aceast─â m─âsur─âtoare nu ob┼úinem adev─ârul, ci doar o aproximare a lui, o aproximare a sc─ârii de valori, nu scara ├«ns─â┼či, absolut─â. Pentru exactitate, s-ar cuveni f─âcut─â o corectur─â: lista at├ót de discutat─â nu e lista celor mai performan┼úi scriitori rom├óni, ci a scriitorilor pe care colegii lor ├«i percep ca fiind cei mai performan┼úi! Exista un criteriu de eligibilitate mai potrivit/mai eficace, pe care s─â-l aplic─âm ├«n stabilirea elitelor literare ale momentului? ┼×i dac─â da, care este acel metru n─âzuit, fidel, cuprinz─âtor, care nu minte? Nu ┼čtiu. Cineva propunea ca laurea┼úii marilor premii literare dintr-un an s─â fie declara┼úi, implicit, ┼či "scriitori ai anului", alc─âtuind echipa celor "zece pentru Rom├ónia". Vai de mine, e peste puterile imagina┼úiei mele s─â-mi ├«nchipui c─â a┼ča ceva ar fi posibil, ├«ntr-o lume unde orice distinc┼úie literar─â acordat─â cuiva st├órne┼čte instantaneu o furtun─â de t─âg─âduiri!
Deocamdat─â s─â accept─âm propunerea celor de la Realitatea TV, lista celor zece. Eu o consider rezonabil─â. Dac─â nu avem preten┼úii absurde ┼či o lu─âm drept ceea ce este (o propunere de posibil─â ierarhie, repet, o aproximare a adev─ârului, nu adev─ârul ├«nsu┼či), atunci vom fi scuti┼úi ┼či de dezam─âgiri. ├Än acest caz, vom privi cu deta┼čare lista ┼či o vom judeca cum se cuvine: ├«n totalitatea sa, lista rezultat─â prin consultarea comunit─â┼úii scriitorice┼čti pentru mine este deplin conving─âtoare. A┼č zice c─â, peste a┼čtept─ârile mele, breasla scriitoriceasc─â a func┼úionat ca un c├óntar foarte fin. M─â aflu ├«n profund dezacord cu acei prieteni ai mei care consider─â c─â invidiile ┼či celelalte patimi ar fi ├«ntunecat judecata, discern─âm├óntul responden┼úilor, membri ai U.S.R. ori c─â ace┼čtia ar fi ni┼čte personaje pr─âfuite, cu nostalgii ┼či gusturi regretabil datate. Asemenea personaje n-ar fi optat pentru Patapievici ┼či Gheorghe Cr─âciun, pentru Liiceanu ┼či Vi┼čniec. C├ót despre podium, C─ârt─ârescu, Ple┼ču ┼či Manolescu, ce s─â mai zicem, este, el unul de "C├óntarea Rom├óniei", cum am v─âzut unele aprecieri? Nu este el un podium absolut verosimil, ca scar─â a valorilor, nu este el onorant pentru orice literatur─â? Eu sus┼úin ap─âsat c─â da. Chiar ┼či surprizele listei (ca, de pild─â, prezen┼úa unui scriitor ├«nc─â t├ón─âr, Horia G├órbea, printre "magnifici" sau prezen┼úa masiv─â la v├órf a esei┼čtilor, a scriitorilor de idei...), pentru mine sunt ├«mbucur─âtoare, eu le interpretez pozitiv: ele ne indic─â felul cum se compun vectorii gustului literar la scriitori, cum se deplaseaz─â ┼či se reliefeaz─â tendin┼úele pe palierele comunit─â┼úii literare, cum se redeseneaz─â orizontul de a┼čteptare al publicului ini┼úiat. Dar am at├óta minte ├«nc├ót s─â aplic oric─ârui demers de identificare a elitelor, cum este ┼či acesta ├«ntreprins de Realitatea Tv, un coeficient de relativitate. ┼×tiu c─â oric├ónd o asemenea list─â  de zece poate fi ├«nlocuit─â cu alt─â list─â de zece, ┼či cu alta, ┼či cu alta, probabil la fel de ├«ndrept─â┼úite fiecare, ca ┼či lista propriu-zis─â. Din punctul meu de vedere, lista de zece ale┼či este meritorie, m─â bucur pentru cei clasa┼úi ├«ntre primii, ei constituie elita, dar nu singuri, li se al─âtur─â ┼či al┼úii, p├ón─â la cel pu┼úin o sut─â de nume: ├«ntre cei o sut─â, sigur se afl─â ┼či cel dint├ói; ├«n opinia mea, cel dint├ói nu exist─â la modul ┼čtiut, imuabil / b─âtut ├«n cuie, ci cel dint├ói trece pe r├ónd, dintr-unul ├«n altul, ├«n to┼úi cei o sut─â. Depinde din ce unghi prive┼čti ┼či ce dore┼čti s─â descoperi.
├Än rest, numai cuvinte de pre┼úuire pentru postul de televiziune Realitatea Tv ┼či pentru ini┼úiatorul proiectului, Mihai Tatulici: este ├«n totul remarcabil efortul lor de a identifica elitele rom├óne┼čti ┼či de a le pune ├«n centrul aten┼úiei, printr-un program de o remarcabil─â  anvergur─â.
© 2007 Revista Ramuri