Conducerea / Contact / Echipa / Editura / Fil. Craiova USR     








Rezerve de entuziasm

        de Gabriel Chifu

La începutul acestei luni am făcut o călătorie la Praga, unde, în cadrul BookWord, un târg internațional de carte, am avut o lectură (în română și cehă) dintr-un roman al meu. Nu am fost singur acolo. Celălalt scriitor prezent la acest eveniment cultural a fost Petru Cimpoeșu. Care, de altfel, a deținut rolul principal. Pe bună dreptate: cartea sa „Simion Liftnicul” a apărut în traducere cehă și, mai mult, a primit două importante premii literare - Litera Magnesia, pentru traducere (Jiri Nasinec) și cartea anului! Un succes personal într-adevăr remarcabil, care trebuie semnalat ca atare și care vorbește despre potențialitatea considerabilă a literaturii române contemporane (o Cenușăreasă în spațiul literar european, literatura română contemporană - ignorată, neexplorată, necunoscută și de aceea numită uneori, eufemistic, „misterioasă”...). Această vizită în Cehia a avut darul, observ acum, la un prim bilanț, să activeze în mine o atitudine complex pozitivă, m-am bucurat să constat că mai am neașteptate rezerve de entuziasm, că nu mi-am pierdut capacitatea de a lăuda.

Iată, am simțit nevoia să-l laud pe Petru Cimpoeșu pentru reușita sa adevărată. Simt nevoia să laud și Ministerul Culturii (fiindcă mi se pare că nu e puțin lucru să scoți în lume scriitori români, din toate generațiile și de diverse orientări și fiindcă Ana Andreescu, responsabila acestui gen de manifestări, are experiență, știe ce înseamnă o carte și un autor de carte, respectă literatura...). Cuvinte de laudă merită și Jiri Nasinec, traducătorul, universitarul, o prezență discretă, agreabilă și un fin cunoscător al literaturii române; ca și soția sa, Lidia Nasincova, ale cărei rădăcini românești au o pondere considerabilă în această ecuație de prietenie și de colaborare.   

O surpriză plăcută a constituit-o și prestația directorului Institutului Cultural Român de la Praga, Dan Duță, elegant, amabil, un intelectual din noua generație, care nu seamănă cu birocrații prăfuiți și „militari” de altădată.

Absolut cuceritoare mi s-a părut Libuse Valentova, despre care îmi vorbise în țară la superlativ Gabriel Dimisianu, un om ce cântărește atent cuvintele. Sunt meritorii demersurile pe care Libuse Valentova le întreprinde în favoarea culturii noastre (în calitatea sa de șefă a Catedrei de limba și literatura română de la Facultatea de Litere a Universității Caroline din Praga). A fost o gazdă minunată la întâlnirea lui Petru Cimpoeșu și a mea cu studenții, întâlnire pe care a organizat-o la universitate; iar eu personal îi sunt îndatorat în plus și pentru traspunerea în cehă a paginilor mele de proză.  Și încă, mi-au plăcut studenții: am descoperit cu plăcere acolo, în străinătate, oameni tineri care vorbesc limba română și care sunt inițiați în literatura română. (O reverență specială pentru Petra Mendlova, participantă la școala de traducători de la Mogoșoaia, căreia îi sunt recunoscător pentru anumite preferințe literare...).

Între motivele mele de bucurie se cuvine să enumăr negreșit și orașul în sine. Praga este amețitor de frumoasă. Am verificat încă o dată, am pășit pe urmele trecutelor mele preumblări aici: i-am bătut străzile, piețele publice, podurile, am urcat la Hradcany, m-am plimbat pe malul Vltavei, am citit orașul pagină cu pagină ca pe un text miraculos și mă declar un fericit subjugat de acest oraș, un dependent de Praga.

În sfârșit, m-au mai binedispus și alte lucruri: drumul însuși, autostrada impecabilă din Ungaria, câmpurile de rapiță și pădurea stranie de generatoare eoliene de energie din Austria, apoi vremea, lumina pură, în creștere, de primăvară și chiar șoferul microbuzului nostru, „domnul Ion”, care fotografia totul cu încântare copilărească și nu putea să doarmă noaptea de grija „infrastructurii noastre”, aflată în marea suferință, aprecia el cu năduf, în comparație cu aceea a vecinilor.

Nr. x/200x
Premiile Uniunii Scriitorilor pe anul 2006

Lada de zeghe
de Anton JUREBIE

„Scriitorul și criticii săi“

Rezerve de entuziasm
de Gabriel Chifu

Mircea Eliade și gândirea mitică
de Ionel BUȘE

Trecerea Rubiconului
de Gabriel Dimisianu

Între trei continente
de Ioan LASCU

Urletul exasperării
Gabriela GHEORGHIȘOR

Lucrare întru rostul poeziei
Florea MIU

Paradigma feminității
Paul ARETZU

Centura de castitate
Bucur DEMETRIAN

O nație fantastă
Dania-Ariana MOISA

...și peste toate sunt o carte...
Ioana DINULESCU

Chenare cu îngeri
Valeria Manta TĂICUȚU

În căutarea fericirii (pierdute?)
Gabriel COȘOVEANU

Ale tinereții valuri… poetice
Luminița CORNEANU

Arta și știința
de Nicolae Prelipceanu

Aprilie, o aniversare, o carte
de Adrian Popescu

Teama
Anahit TOPCHYAN

Dimoviana (II)
de Dan Cristea

G. Călinescu, prozatorul
Marian Victor BUCIU

Corintul începe seria poeților. Primul pe listă, Ioan Es. Pop
de Horia Gârbea

Vladimir Dobocan
Emil Mladin

Inefabilul melancoliei
Petre CIOBANU


Daniel MUREȘAN


Iulian CARAGEA

IUBIRE ȘI LEGE MORALĂ. SUFERINȚELE TÂNĂRULUI WERTHER(I)
Ion MILITARU

Nu poți să pleci
Horia DULVAC

Adânc pe adânc
Ioana DINULESCU

Pământul văzut de sus
Mircea GHIȚULESCU

Mihai Stănescu între trecut și prezent
Cătălin DAVIDESCU

Henri Zalis - la ceas aniversar semnificativ
Mircea MOISA

Flori duhovnicești pentru mitropolitul Nestor Vornicescu
Tudor NEDELCEA

Patriotismul azi
Toma GRIGORIE

Vasili KANDINSKI (1866–1944)
Traducere și prezentare de Leo BUTNARU

© 2007 Revista Ramuri