Debut
de Silvia Rusan
Tutun, cartofi şi ADHD
Iar am afumat toată bucătăria.
Acum scriu,
cu ţigara în mâna stângă
şi cu energizantul pe colţul mesei,
după ce am zis că mă las şi de fumat
şi de băut drăcii.
Stau în apartamentul ăsta de trei ani,
dar niciodată nu am pus perdea
la geamul bucătăriei.
Nu că n-aş avea bani
sau că n-aş fi în stare s-o agăţ,
pe un fir amărât de nailon,
însă îmi place să văd cerul.
Iar asta mă distrage mereu,
de la posibilitatea de a deveni
o bucătăreasă de excepţie.
Fiind un chef cu aptitudini nemaiîntâlnite,
azi am făcut cartofi prăjiţi,
cu ouă şi păr de pisică maidaneză.
Apoi, vorbind la telefon despre nimic şi despre toate,
cartofii au rămas în air fryer până când
ADHD-ul de care suferă întreaga generaţie Z
m-a adus iarăşi în bucătărie.
Cu zeci de draci pe mine,
cobor să iau cartofi congelaţi.
Ei, şi ce să vezi că n-au.
C-o infinită scârbă şi
cu stomacul gol,
mă duc la casa de marcat
şi cer un pachet de ţigări.
Sictirită şi casieriţa,
sictirită şi eu,
cu buzunarul gol şi cu moralul ciuruit,
mă întorc acasă,
unde pisicile îmi ţin loc de psiholog şi Dumnezeu.
De cum intru în apartament,
pun pe repeat American Pie şi
mă instalez lângă geam,
căci apusul este singurul meu act de spovedanie.
Apoi îmi promit, a zecea oară luna asta,
că mâine o să fie altfel.
Mâine o să mă trezesc devreme şi
o să beau mai multă apă plată.
Poimâine n-o să mai fumez,
iar de săptămâna viitoare o să ies din pijamale.
Dar adevărul e că mă simt cel mai eu
aici, cu scrumiera plină,
cu tastatura murdară de ketchup
şi cu un gând care se zbate între greaţă şi revelaţie.
Şi-apoi, ce sens are să pun perdea
când oricum mi-e mai uşor
să privesc cerul
decât să recunosc că şi azi am eşuat glorios
la gătit.
|